Dockumer droge worst met een scheut Kâld Kletske

Deze maand (08-2018) produceren we droge worst van “Waddenvlees”, rundvlees dat afkomstig is uit het Waddengebied rondom Dokkum.  De beste Worstmaker van Nederland – Lieuwe Weidenaar – maakt van dit Waddenvlees en lokaal biermerk Kâld Kletske een smaakvolle droge worst! De Dockumer droge worsten worden op ambachtelijke wijze gerookt met eikenhout en turf. Het resultaat volgt over 10 dagen drogen!

– Waddenvlees: koeien uit het Waddengebied; De boeren doen aan natuurbeheer, dit houdt in dat de boer op een manier werkt die het behoud en/of de verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap stimuleert. Het zogenaamde Waddengebied waar de koeien van het Waddenrundvlees grazen bestaat uit de Waddeneilanden en het gebied vijfentwintig kilometer landinwaarts vanuit de Waddenkust, met name in Nederland maar ook Duitsland en Denemarken vallen hieronder. De koeien van de melkveehouders die Waddenrundvlees leveren lopen tenminste het gehele weideseizoen buiten, dat wil zeggen minimaal 120 dagen van het jaar en tenminste zes uur per dag.

– Lieuwe Weidenaar: Mijn naam is Lieuwe Weidenaar. Ik behoor tot de derde generatie binnen ons familiebedrijf. We hebben een worstmakerij waar wij producten maken die al meerdere malen zijn bekroond met goud. Onze droge worst is zelfs kampioen van Nederland. We bestaan meer dan 90 jaar en maken nog steeds met veel plezier de lekkerste producten voor het noorden van het land. Het leukste vind ik dat elke regio zijn eigen smaak heeft. Wij laten die terugkomen in onze droge worst, spek, gehaktballen en rollades.

– Kâld Kletske: Kâld Kletske is al sinds 2014 een bekende naam, dit bier is ontwikkeld en werd gebrouwen door Sytze Hoogstins (brouwerij de Hoge Stins). In augustus 2017 is Sytze Hoogstins helaas overleden. Ondanks het overlijden van de oprichter en hoofdbrouwer stopt het Kâld Kletske niet.
Er wordt namelijk in Dokkum een geheel nieuwe brouwerij opgezet als eerbetoon aan Sytze Hoogstins. Deze brouwerij zal voorzien zijn van een proeflokaal met eetgelegenheid vanwaaruit je de koperen brouwinstallatie en RVS gisttanks kunt zien. De brouwerij wordt mogelijk gemaakt door Leon v/d Meer, René de Heij en Erwin Postma.

– Dockum Vleesch: Dockum Vleesch is in 2014 gestart met diverse projecten voor diverse vleesbedrijven waaronder Slachthuis Dokkum, Vion en Weidenaar Retail. Door opgedane contacten en familie in de vleessector wordt in 2018 de Dockumer Droge Worst bedacht met een scheut Kâld Kletske,  het idee voor deze Dockumer Worst komt van Gerbrand Nicolai.