Biologisch vlees

De redenen om voor een biologisch te kiezen? Als het je niet om het milieu of de diervriendelijkheid te doen is, dan misschien gewoon om de smaak

Biologisch vlees is zoveel lekkerder

Biologische producten zijn lekkerder! Niet voor niets kiezen topkoks vooral om de smaak voor biologische ingrediënten. Met name groenten en vlees behouden hun natuurlijke smaak en zijn dus meer authentiek. De natuurlijke groei van de gewassen en dieren zijn het uitgangspunt. Daarom wordt er gekozen voor het telen van bijvoorbeeld bepaalde soorten gewassen. Er wordt meer rekening gehouden met de wisseling van de seizoenen en de lokale hulpbronnen. Er worden ook meer oorspronkelijke, vergeten groenten geteeld. Dit komt de diversiteit en de smaak ten goede.

Biologisch vlees is zoveel lekkerder en biologisch vlees is milieu- en diervriendelijk maar ook mensvriendelijk. Biologisch vlees maakt geen gebruik van kleur-, smaak- en geurstoffen en kent geen preventief antibiotica gebruik.

Biologisch eten is gezonder

Aangezien er geen chemische middelen worden toegevoegd, is het eindproduct ook vrij van chemicaliën. Er worden minder of geen additieven toegevoegd tijdens de productie en de verwerking. Het product is dus minder bewerkt. Diverse onderzoeken – die elkaar overigens nogal eens tegenspreken – wijzen uit dat biologisch eten gezonder is.

Diervriendelijk

Natuurlijk gedrag van de dieren wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Dierenwelzijn binnen de biologische en de biologisch-dynamische veehouderij wordt streng gecontroleerd door Stichting Skal. Dieren hebben meer ruimte en een verplichte vrije uitloop naar buiten. Varkens kunnen wroeten in de modder. Koeien zijn ‘s zomers in de wei. Dieren krijgen vrijwel alleen biologisch voer. Er worden geen preventieve geneesmiddelen toegediend.

Milieu

Biologische bedrijven werken vaak met een zogenaamd gesloten kringloopsysteem. Bijvoorbeeld een boer met biologische melkkoeien verbouwt zelf het voer voor de koeien op een biologische manier. De mest van de koe wordt gebruikt voor de groei van deze gewassen. Er komen minder schadelijke reststoffen in het milieu terecht. Denk aan minder ammoniak, CO2-uitstoot en chemicaliën.

(https://www.puuruiteten.nl/waarom-biologisch-eten/)

Over Dockum Vleesch en biologisch vlees;

We hebben in 2014 biologisch vlees verkocht via een webshop met de naam biologischbeter.nl, dit vlees werd in geheel Nederland verkocht. Het vlees werd middels “dieptrek” verpakt, bevroren en ook bevroren verstuurd via een speciale isolatie zak met daarin droogijs. Via PostNL werd het vlees door heel Nederland verstuurd en bezorgd.

Sinds 2016 (2 jaar later) zijn we gestopt met deze manier van verkoop, deze is te bewerkelijk en sluit niet aan bij onze “groene wensen” omdat het proces nogal energieverspillend is, het verpakkingsmateriaal en met name het gebruik van droogijs is nogal belastend voor het milieu.

Biologisch Beter heeft 2 jaar lang de naam Biologisch Beter gebruikt maar deze naam is komen te vervallen, uiteraard met een reden. Er zijn meer verantwoorde vleessoorten te krijgen dan alleen biologisch. We hebben hier in Friesland prachtig Waddenvlees maar ook geweldig “Wild Vlees” wat we nu niet verkopen omdat het geen biologisch vlees is.

Het is niet logisch om “niet” biologische producten te gaan verkopen op biologischbeter.nl daarom dat we dus de naam hebben veranderd naar Dockum Vleesch.

Dockum Vleesch is aanbieder van kwaliteitsvlees die zich richt op horeca, Dockum Vleesch is de bedenker van vleesproducten zoals de Dockumer Droge Worst en de Bolswarder Droge Worst (Worst met Whiskey, Frysk Hynder)